Cryptocoryne parva

Cryptocoryne parva Cryptocoryne parva Cryptocoryne parva Cryptocoryne parva


 

Familia:      Araceae
Continent: Asia
Regiune:   South-east Asia
Tara de origine:  Sri Lanka
Inaltime:   5-10 cm
Latime:      5-7 cm
Cerinte de lumina:   medium-very high
Temperatura:          20-29 °C
Duritatea apei:        foarte usor dura
pH:             5,5-8
Viteza de crestere:  inceata
Dificultate :    medie
 
 
 Importata din Sri Lanka, sau cultivata de crescatori, Cryptocoryne parva, este cea mai mica din familia criptocoryne, atingand o inaltime de doar 5-7 Cm. Este una dintre putinele specii, care nu-si schimba semnificativ forma si culoarea frunzelor, in functie de conditiile de iluminare sinutrienti. 
  Necesita mai multa lumina decat alte Cryptocoryne, de aceia nu trebuie umbrita de alte plante. Nu este o planta pentru gazon. Daca totusi se doreste acoperirea unei suprafete, plante sepatrate, se planteaza la distanta de cativa centimetri una de alta, iar la aproximativ 6 – 12 luni , vor forma un grup compact de plante. 
   Sunt recomandate ca plante de prim plan. Prezinta o crestere inceata, chiar si in conditii de iluminare puternica. Este important a se pastra substratul fertil, dupa ce s-au indesit plantele. Daca planta este umbrita, isi poate pierde frunzele, sau doar se poate opri din crestere. De aceia se plaseaza in plina lumina. Micutele frunzulite, cresc dintr-un rizom,care poate ajunge la cativa Cm.
  Daca planta este achizitionata la ghiveci, de obicei au crescut impreuna cateva plante, din mai multi rizomi. Astfel, planta poate fi plantata in acvariu, ca un foarte atractiv tufis, sau poate fi despartita in cateva plante, care vor fi plantate pe randuri. Daca santeti rabdator si asigurati plantei conditii adecvate si stabile de viata, atunci Cryptocoryne Parva este o aparitie incantatoare si neproblematica, pentru oricetip de aquascape.