Cresterea crustaceelor Artemia



Ouale uscate (numite chiste) sunt disponibile in magazinele de
acvariofilie. Ele se conserva la adapost de lumina si umiditate. Pentru
ca ele sa se deschida, se prepara o apa sarata cu urmatoarele
caracteristici: temperatura 25° C; salinitatea 3,5%, adica o densitate
de 1023. Apa sarata poate fi naturala, reconstituita cu saruri speciale
pentru acvariofilie, dar si cu simpla sare alba de bucatarie (ceea ce e
mai simplu pentru cei care nu practica avariofilia marina). Apa poate fi
mai rece si mai putin sarata (pana la 20° C si 2%, adica o densitate
de 1014), procentul de deschidere al oualor este atunci mai slab (50
pana la 60%, fata de 80 pana la 90%). Putem utiliza orice recipient din
sticla sau din plastic cu un volum mai mic; exista totusi materiale
specializate in comert. Ouale sunt puse intr-o apa linistita un sfert de
ora, timp in care se rehidrateaza. Stiind ca 250.000 de oua cantaresc
cca. 1g, o cantitate mica (varful unui cutit) e suficienta pentru a
produce artemii pentru un rand de alevini. Apa se agita prin crearea
unor bule de aer, care repatriaza ouale.


O presiune prea mare proiecteaza o parte din oua pe peretii
recipientului, producand nedeschiderea acestora. Deschiderea se produce
de la 24 pana la 36 de ore la 25° C, si pana la 48 de ore la 20° C.
Atunci se opreste agitarea apei: cochiliile goale plutesc la suprafata
apei, ouale nedeschise cad pe fund, nauplii de artemia raman la mijlocul
apei. Atunci e usor sa le transvazam (cu un tub de aeraj, de exemplu)
si sa le trecem printr-un mic filtru (vandut in comert), sau eventual
printr-o bucata de perdea veche (unii acvariofili folosesc chiar si
ciorapi pentru femei!). Pentru a facilita operatia, putem concentra
nauplii cu o lampa de buzunar, caci lumina ii atrage. Nauplii pot fi
atunci distribuiti alevinilor. Supravietuirea lor in apa nesarata nu
depaseste cateva minute. Ei nu se hranesc in prima zi dupa deschiderea
oualor. Daca vrem sa continuam cresterea pentru a obtine larve mai
avansate si de marime mai mare, exista alimente specifice in comert.
Astfel e posibila cresterea artemiilor pana la varsta adulta.